Point Penting Surat Lamaran Kerja Pabrik

Bukan senang nak buat surat lamaran kerja. Kerana, apabila anda memohon kerja, anda perlu menunjukkan kesungguhan anda melalui surat permohonan. Oleh itu, bagi mereka yang ingin mendapatkan pekerjaan idaman pada masa hadapan, kali ini kita akan membincangkan cara menulis surat permohonan kerja yang baik. Supaya anda tidak ingin tahu, ayuh, lihat sahaja perbincangannya!

 

Surat permohonan kerja ialah surat yang mengandungi permohonan untuk bekerja di syarikat, perkara yang perlu diberi perhatian dalam membuat surat permohonan kerja mestilah sesuai dengan kelayakan pemohon yang dilengkapi dengan identiti diri, pendidikan, kemahiran, kepakaran dan pengalaman kerja. .

BACA : Contoh surat lamaran kerja pabrik

Membuat surat kiriman yang baik dan betul mesti disemak dari segi? Surat permohonan dibuat untuk tujuan yang jelas dengan gaya bahasa yang tidak berjela-jela, isi kandungan tujuan dan latar belakang pemohon mestilah jelas dan padat tetapi tetap perlu memberi perhatian kepada aspek penulisan termasuk ejaan dan layout. Menulis surat permohonan.

 

Perkara yang Perlu Disertakan dalam Surat Permohonan Kerja

1. Maklumat peribadi

Anda perlu memasukkan maklumat peribadi dalam bentuk alamat, nombor telefon atau media sosial yang digunakan. Ini akan memudahkan syarikat menghubungi anda kemudian.

 

2. Kedudukan

Jangan lupa sertakan jawatan yang dikehendaki mengikut kekosongan yang diperlukan. Jika sebarang kod kedudukan digunakan, pastikan anda memasukkannya juga di dalamnya. Biasanya jabatan HR menyediakan kod jawatan untuk memudahkan urusan menyusun permohonan kerja.

 

Three. Lampiran biodata atau curriculum vitae (CV)

Kandungan CV biasanya termasuk sejarah pendidikan, sejarah kerja, kemahiran yang dimiliki, atau termasuk rujukan tertentu jika ada.

 

Four. Sumber kerja kosong

Sertakan nama atau institusi sumber tempat anda memperoleh maklumat tentang kekosongan jawatan. Pastikan anda mendapatkan maklumat jawatan kosong ini daripada sumber rasmi, supaya maklumat yang diperolehi adalah sahih.

 

 

 

Cara Menulis Surat Permohonan Kerja

Setelah mengetahui perkara-perkara yang perlu ada dalam surat lamaran kerja, anda perlu mengetahui struktur, kandungan, dan cara menulis surat lamaran kerja yang baik dan betul. Perhatikan langkah-langkah berikut.

 

Struktur Kandungan Surat Permohonan Kerja

 

1. Tempat, tarikh dan tahun surat

 

Contoh :

 

2. Lampiran dan subjek

 

3. Alamat surat menyurat

 

Four. Ucapan salam dan pembuka surat

 

Five. Kandungan dan subjek surat

 

6. Salam penutup dan penutup

 

7. Tandatangan dan nama pemohon

 

 

 

Recommendations Menulis Surat Permohonan Kerja

1. Jujur dalam menulis surat permohonan kerja

Perkara utama dan paling penting semasa menulis surat permohonan kerja adalah jujur. Kerana kejujuran akan dilihat oleh orang yang membaca permohonan anda. Apabila anda tidak jujur ​​dan terlalu bermegah dalam surat lamaran anda, ia hanya akan menyebabkan anda hilang kelayakan daripada syarikat yang anda mohon.

 

Kejujuran yang diperlukan dalam surat permohonan kerja ialah apabila anda menerangkan kekuatan dan kelemahan anda. Cuba jangan terlalu bermegah tentang kekuatan anda dan jangan menutup kelemahan anda. Hanya terangkan apa kekuatan yang anda ada dan bagaimana anda boleh mengatasi kelemahan anda.

 

Kemudian, anda perlu jujur ​​dari segi kemahiran atau kemahiran yang anda ada. Jangan mengaku bahawa anda boleh mengendalikan aplikasi reka bentuk grafik jika anda tidak boleh menggunakannya. Jangan mengaku boleh guna aplikasi perakaunan kalau tak boleh guna dan sebagainya.

 

2. Tulis sendiri surat iringan tersebut

Surat permohonan kerja menggambarkan watak yang membuatnya. Jika anda memohon kerja dengan surat kerja yang ditulis oleh orang lain, maka peluang anda untuk dipanggil tidaklah besar. Oleh itu, anda mesti menulis surat permohonan kerja anda sendiri.

 

Dengan menulis sendiri, anda boleh menggilap bahagian yang dianggap penting untuk bahagian HRD syarikat yang anda mohon. Kemudian, menulis sendiri memberi anda lebih keyakinan daripada anda hanya menggunakan templat yang berkisar tentang di net.

 

Lebih-lebih lagi jika anda memohon dalam bidang kewartawanan, pentadbiran, dan bidang yang memerlukan kemahiran menulis. Oleh itu, anda mesti menulis surat permohonan kerja anda sendiri.

 

3. Gunakan bahasa yang formal dan tulisan yang baik

 Antara perkara yang perlu anda ingat semasa menulis surat permohonan kerja ialah sentiasa menggunakan bahasa yang formal dan menulisnya dengan tatabahasa yang baik dan betul. Ini penting kerana anda memulakan perniagaan yang serius.

 

Untuk membuat surat lamaran kerja secara formal, anda harus membiasakan diri menulis dengan ketentuan Pedoman Umum Ejaan Bahasa Indonesia. Anda perlu tahu perkataan yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam permohonan anda.

 

Kemudian, elakkan penggunaan bahasa asing yang tidak perlu. Dalam perbualan seharian, anda boleh menggunakan bahasa kanak-kanak Jakarta Selatan. Walau bagaimanapun, untuk permohonan kerja, jangan campur adukkan bahasa!

 

Jika anda ingin menggunakan bahasa Inggeris, maka gunakan bahasa Inggeris yang baik dan betul, begitu juga apabila menggunakan bahasa Indonesia. Penggunaan bahasa formal dan tulisan yang baik mengikut tatabahasa adalah perkara pertama yang dipertimbangkan oleh syarikat apabila menerima surat permohonan kerja anda.

 

4surat lamaran kerja pabrik. Sertakan jawatan kerja yang dipohon

Selalunya, seseorang apabila menulis surat permohonan kerja terlupa untuk menulis jawatan kerja yang hendak dipohon. Malah, apabila syarikat menerima surat permohonan kerja yang tidak termasuk jawatan permohonan, sudah tentu surat tersebut tidak akan dibaca. Kerana, syarikat akan keliru dengan kandungan surat permohonan tersebut.

 

Oleh itu, menulis jawatan kerja yang hendak dipohon adalah sangat penting dalam surat permohonan kerja. Namun, sebelum itu, anda mesti betul-betul tahu jawatan apa yang anda mohon.

 

Anda perlu membuat kajian terlebih dahulu tentang jawatan pekerjaan yang anda mohon. Anda mesti tahu sama ada kedudukan teknikal jawatan itu sesuai dengan bidang yang anda mahir. Cuba untuk tidak memilih jawatan kerja yang jauh daripada kepakaran anda, melainkan anda seorang yang berwatak pendekar dan mampu menyesuaikan diri dengan cepat dengan persekitaran kerja.

 

Apabila anda telah mempelajari jawatan kerja yang hendak dipohon, masukkan dalam surat permohonan anda. Dengan memasukkannya, syarikat tempat anda memohon akan segera menyemak curriculum vitae (CV) anda.

 

5. Tulis maklumat yang diperlukan

Dalam surat permohonan kerja, anda mesti menulis maklumat penting yang menyokong dan berkaitan dengan jawatan kerja yang anda mohon. Maklumat ini akan digunakan oleh HRD untuk memutuskan sama ada akan meneruskan ke peringkat temuduga atau tidak.

 

Jangan masukkan sebarang maklumat yang tidak berkaitan tentang diri anda dalam surat lamaran anda. Maklumat yang tidak berkaitan seperti maklumat tentang susunan anak-anak dalam keluarga, maklumat tentang perjalanan ke luar negara, maklumat tentang makanan kegemaran, dan sebagainya. Maklumat ini tidak penting untuk dimasukkan ke dalam surat permohonan kerja.

 

Itulah beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan semasa menulis surat permohonan kerja. Jika anda ingin mendapatkan maklumat menarik lain, pastikan anda terus mengikuti blog tersebut. Di weblog sentiasa ada banyak artikel menarik yang sangat berguna untuk anda.