Cara Cek VGA Laptop yang Kita Gunakan

Tidak ramai yang mengetahui jenis VGA yang mereka gunakan, jadi sangat penting untuk mengetahui cara menyemak VGA komputer riba. Video Graphics Array atau biasa disingkat VGA ialah perkakasan yang boleh digunakan sebagai format paparan data visual kepada komputer. Kualiti VGA juga boleh digunakan sebagai penentu paparan grafik yang dilihat pada monitor.

Lebih baik kualiti VGA pada monitor, lebih baik paparan yang akan anda lihat pada monitor. VGA ini juga mempengaruhi resolusi monitor di mana jika resolusi monitor besar, kapasiti VGA juga mestilah besar.

Jika ini tidak berlaku maka imej yang terhasil juga akan rosak, sudah tentu hal ini akan sangat mengganggu. Bagi anda yang ingin menyemak VGA, terdapat beberapa cara untuk menyemak komputer riba VGA yang boleh anda lakukan seperti berikut: Baca juga: Memahami VPS

4 Cara Semak Laptop VGA Yang Kami Gunakan

1. DXDIAG

DXDIAG ialah perisian Windows lalai, jadi jika anda menggunakan sistem pengendalian Windows, anda boleh menyemak VGA melalui DXDIAG. Kelebihan menggunakan aplikasi ini ialah anda tidak perlu memasang aplikasi lain untuk menyemak VGA ini. Cara semak VGA laptop dengan DXDIAG boleh taip di bahagian run atau search. Terdapat beberapa tab yang akan muncul tidak lama lagi seperti Sistem yang boleh digunakan untuk menyemak maklumat tentang komputer riba yang anda gunakan secara ringkas bermula dari nama komputer, jenis sistem operasi yang digunakan, pemproses, paparan di mana di bahagian ini anda boleh menyemak VGA yang sedang digunakan. digunakan. , rangkaian, bunyi, kepada muzik. Baca Juga: Kapasiti Kad VGA Minimum Diperlukan Untuk Capaian Internet

2. GPU-Z

Bagaimana untuk menyemak VGA komputer riba kedua melalui GPU-Z. GPU-Z ialah aplikasi yang boleh digunakan untuk menyemak kad video yang serupa dengan DXDIAG. Perbezaannya ialah anda perlu melakukan pemasangan terlebih dahulu. Tidak perlu risau tentang kos aplikasi ini kerana anda boleh memuat turun dan memasangnya secara percuma. Aplikasi ini sangat ringan dan cara menggunakannya agak mudah. Untuk dapat menggunakannya, sila pasang aplikasi melalui pautan ini kemudian selepas muat turun selesai, buka dan jalankannya. Anda boleh melihat beberapa maklumat dalam bentuk nama, tarikh keluaran, transistor, versi BIOS, Jenis Memori, Saiz Memori, Lebar Bas, Lebar Jalur, Jam GPU, Jam Memori dan pengiraan. Sila jalankan aplikasi tersebut maka anda akan dapat melihat spesifikasi Kad VGA yang telah dipasang pada komputer riba atau komputer anda.

Baca Juga : Sejarah Komputer dan Perkembangannya dari Masa ke Masa

3. Khusus

Bagaimana untuk mengetahui Laptop VGA dengan Speccy seterusnya. Speccy ialah aplikasi pembangun Piriform yang boleh memberikan maklumat yang lebih lengkap daripada aplikasi Windows lalai. Reka bentuknya juga lebih menarik tetapi masih boleh digunakan. Maklumat yang boleh disemak menggunakan pemproses ini ialah RAM, kad grafik, sistem pengendalian, dan juga cakera keras. Speccy ini mempunyai mod Profesional, Perniagaan, kepada juruteknik supaya ia boleh dilaraskan mengikut keperluan. Perbezaan antara mod percuma dan mod lain ialah ia mengandungi perisian iklan. Apa yang jelas, aplikasi ini tidak akan mengambil banyak ruang pada PC anda yang hanya bersaiz 5MB. Selain menyemak VGA anda juga boleh menyemak suhu perkakasan PC yang anda miliki.

4. CPU-Z . perisian

Perisian adalah aplikasi popular yang boleh digunakan untuk memaparkan maklumat yang lebih terperinci tentang perkakasan utama pada komputer riba seperti Motherboard, Chipset, BIOS, Processor, Memory dan VGA. Bagaimana untuk menyemak komputer riba VGA dengan perisian CPU-Z, anda boleh memuat turun aplikasi terlebih dahulu melalui pautan ini, kemudian lakukan pemasangan. Selepas itu, buka aplikasi, anda akan dapat mencari maklumat mengenai VGA komputer riba dalam aplikasi.

Itu tutorial atau cara menyemak VGA laptop yang anda boleh buat dengan mudah, pemeriksaan VGA ini penting terutama untuk anda yang suka bermain game di laptop atau ingin membeli hardware untuk PC yang anda gunakan, jangan sampai ia salah. pilihan kerana terdapat beberapa perkakasan yang hanya boleh digunakan jika ia disokong oleh kad video yang mencukupi.

DIlansir dari : Ibnufirnas.com

zukiungu